fbpx

Weet jij al hoeveel belasting je in 2 maanden tijd moet betalen?

Van veel kanten hoorde ik ondernemers opgelucht ademhalen toen bekend werd gemaakt dat de uitstelregeling voor belastingbetaling versoepeld zou worden. Toen eind maart bleek dat heel veel werk verplicht stil kwam te liggen zou ook de inkomensstroom vrijwel direct droog komen te staan. En zonder inkomen en een te kleine of zelfs geen buffer zou het niet mogelijk zijn om de komende tijd door te komen. En het niet direct hoeven betalen van de BTW aangifte was voor veel ondernemers een oplossing waarmee ze dit wel konden. 

Ik heb zelfs nog een blog geschreven over de vraag of je wel of niet je BTW moest betalen of toch beter uitstel kon vragen. 

Ik heb toen ook al laten zien wat het effect van de uitstel van betaling kan hebben. Dit had vooral met de tijdslijn van die  ene uitgestelde betaling te maken.

Domino effect?

Het uitstellen van de betaling van 1 of meerdere BTW aangifte kan een domino effect veroorzaken in de maanden erna.

Waarom? Het kan zijn dat je straks niet voldoende geld hebt om zowel de uitgestelde BTW aangifte als de nieuwe BTW aangifte te betalen. Zeker als het geld dat voor de BTW aangifte bedoelt was al gebruikt hebt om privé van te leven en je bedrijf staande te houden. 

En overleven is belangrijk; het is een van onze oerinstincten.

Maar…..

Uitstel is geen afstel

Bij de de belastingdienst geldt nu eenmaal: elke belasting dient betaald te worden.

Ook in de huidige situatie (corona crisis) wordt uitstel geen afstel. (ook niet als je er wel op hoopte)

Het effect van 3 maanden uitstel

Ik heb wel gezien dat het kunnen uitstellen op het moment zelf heel veel rust gaf. Als ondernemer kon je even pas op de plaats maken en bepalen wat je nieuwe koers zou worden.

Nu je een plan hebt voor je bedrijf om weer omzet te gaan draaien wordt het ook noodzakelijk om te kijken hoe je de betaling van de belastingen hierin gaat meenemen. Daarvoor moet je wel eerst weten hoe je ervoor staat.

 

Heb jij al duidelijk welke belastingen jij zo moet betalen?

In de afbeelding hieronder heb ik een tijdlijn gemaakt met de belastingen die in juli/augustus betaald moeten worden, Dit overzicht laat zien wat er gebeurt wanneer jij jouw aangifte inkomstenbelasting voor 1 mei 2020 ingediend hebt én je gebruik gemaakt hebt van de uitstelregeling voor belastingbetaling.

Je ziet hier zowel de tijd lijn van de aangifte inkomstenbelasting, de BTW aangiften 1e kwartaal en 2e kwartaal.

Zie jij wat ik zie?

Als je kijkt naar de afbeelding dan zie je 3x een euro-teken staan. Dit zijn de betaalmomenten van de diverse belastingaanslagen. Zo krijg je eind juli de BTW aangifte over het 2e kwartaal. Half augustus komen de aanslagen van de inkomstenbelasting 2019. En eind augustus is de 3 maanden uitstel voor de BTW aangifte 1e kwartaal afgelopen en dient deze betaald te worden.

Welke klappen moet jij incasseren?

Weet jij al welke belastingen jij in de periode juli-augustus moet betalen? Heb jij hier al geld voor staan of moet jij nog geld apart gaan zetten hiervoor?

De eerste stap die je nu dient te zetten om inzicht te krijgen in jouw situatie is een overzicht maken van de belastingen die je moet gaan betalen in de komende periode. Doe dit nu gelijk, dan weet je waar je aan toe bent en hoef je hier niet over te blijven piekeren.

………

En? Op welk bedrag kom je uit?
Ben je geschrokken van het bedrag dat je in totaal moet betalen? Of valt het allemaal wel mee?
Heb je voldoende geld apart gezet om dit te kunnen betalen? Gefeliciteerd!
Heb je onvoldoende geld dan heb je een aantal keuzes:

Wat kan je doen om de klap te verzachten?

Er zijn gelukkig meerdere manieren om de klap te verzachten. Sommigen zijn heel gemakkelijk, andere hebben wat meer werk nodig! Maar allemaal zullen ze je helpen met het verbeteren van jouw geldstromen én het betalen van de belastingen.

Zo kan je ervoor kiezen om verlenging aan te vragen voor de huidige uitstel met nog eens 3 maanden; iets wat niet mijn voorkeur heeft omdat de belastingschuld dan nog verder zou kunnen oplopen. Je kan ook ervoor kiezen om af te gaan lossen, je zakelijke financiën eens aan te pakken of een van de andere vele mogelijkheden.

Welke stap of welke combinatie van stappen het beste is voor jouw bedrijf is soms wat lastig te bepalen. 

Tijdens een Business & Mindset Call kijk ik samen met jou naar wat de beste combinatie is voor jou, jouw bedrijf en jouw situatie. Ook als je geen klant bent bij ons kantoor kan je gebruik maken van deze Call.

Wil je nog een keer uitstel aanvragen? Dat kan via de volgende link:
Aanvragen verlenging bijzonder uitstel van belastingbetaling

Let op er kunnen aanvullende voorwaarden gelden wanneer je voor een groter bedrag een verlengd uitstel wilt aanvragen. 

Wil je eens sparren of overleggen met een expert op het gebied van geldmanagement en belastingen?

Plan een Profit Boost Call in 

Tijdens dit online overleg kan jij al je vragen stellen over jouw administratie, belastingen, systemen en processen, geldmanagement (waaronder Profit First) en algemene ondernemersvragen.

0