fbpx

Belastingvoordeel doordat je investeringen doet voor je bedrijf. Welke ondernemer wil dat niet?

Dit klinkt altijd eenvoudiger dan het werkelijk is als je naar andere ondernemers luistert. Helaas zijn er wel een paar regels waar je rekening mee moet houden wil je dit voordeel kunnen gebruiken.

Een artikel over de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2023

Wat is de KIA?

De KIA, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een voordeel in de inkomsten-belasting voor zelfstandigen (zzp-ers). Wanneer je voldoende investeert in jouw bedrijf in 1 kalenderjaar heb je mogelijk recht op dit belastingvoordeel.

Omdat het overgrote deel van mijn klanten eenmanszaken zijn gaat deze blog enkel over hun situatie. Voor andere bedrijfsvormen geldt dit belastingvoordeel ook, maar daar ga ik hier verder niet op in.

Hoe werkt de KIA?

Wanneer je bijvoorbeeld apparaten en meubels aanschaft voor je bedrijf heb je twee keuzes in de verwerking in jouw administratie:

1. Ze kosten minder dan €450,- (excl. BTW) en mogen gelijk als kosten geboekt worden bijv. onder kantoorbenodigdheden of kleine aanschaffen. Je hoeft verder niets te doen. Zij verlagen jouw winst immers voor het volledige betaalde bedrag.

2. Ze kosten meer dan €450,- (exc. BTW) en moeten in 5 jaar tijd afgeschreven worden. Alleen het bedrag aan afschrijvingen in dat jaar verlaagd jouw winst.

Alleen de items die onder punt 2 vallen tellen mee voor de KIA. Investeer je in 2023 voor €2601,- of meer (maar minder dan €63.717,-) in apparatuur en meubels dan heb je recht op een belastingvoordeel van 28% van het geinvesteerde/betaalde bedrag.

Bij de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers heb je een speciaal onderdeel waar je alle gemaakte investeringen kan vermelden. Uit de som [investeringsbedrag * 28%] komt het voordeelbedrag KIA. Stel je hebt €3000,- geinvesteerd, dan heb je een voordeelbedrag van €840,-. Dit betekent dat dit bedrag afgetrokken wordt van het bedrag waarover jouw te betalen inkomstenbelasting berekend wordt (belastbare winst of belastbaar inkomen). Zit je in de laagste schijf qua inkomstenbelasting dan betaal je €310,- minder aan inkomstenbelasting.

In deze tabel op de site van de belastingdienst kan je meer lezen over de hoogte van de KIA. Ook voor wanneer je voor een hoger bedrag hebt geïnvesteerd.

Waar moet je op letten?

* Om gebruik te kunnen maken dien je ondernemer te zijn en een zogeheten ondernemers- of winstaangifte te doen voor de inkomstenbelasting.

* Werk je vanuit huis en voldoet jouw werkruimte niet als zelfstandige werkruimte dan kan je geen KIA claimen; je mag immers de meubelen niet als kosten opvoeren in jouw bedrijf.

* Niet alle investeringen die je doet komen in aanmerking voor de KIA. De belastingdienst schrijft meer over de algemene regels en de uitzonderingen op hun website.

* Verkoop je een item waarvoor je eerder gebruik hebt gemaakt van  de KIA? Dan moet je deze verkoop ook aangeven via de KIA in de aangifte. Afhankelijk van de hoogte van het verkoopbedrag kan het zijn dat je een deel van de eerder ontvangen KIA terug moet betalen.

Is het altijd slim om te investeren voor de KIA?

Om eerlijk te zijn: dat ligt helemaal aan jouw situatie!

Heb je al investeringen gedaan en zit je dicht bij de drempel van €2601,- dan kan  het handig zijn om toch nog een investering te doen die al op de planning stond voor volgend jaar. Dan heb je alsnog recht op de KIA. Bij de verdeling over beide jaren had je deze KIA niet.

Heb je nog maar 1 of 2 kleine investeringen gedaan en moet je nog veel geld uitgeven om de drempelvan €2601,- te halen? En staat er voorlopig niets op de planning om aan te schaffen? Dan raad ik het af om extra investeringen te doen. Want zeg nu zelf: ben je geen geld aan het weggooien omdat je €1000,- (of meer) uit gaat geven voor een voordeel van €310,-?

Bij de KIA is het daarom altijd handig om een goede afweging te maken om te zien of een investering noodzakelijk is én of het nut heeft of niet!

Belastingregels veranderen jaarlijks (qua eisen en/of hoogte) en zijn dus niet doorlopend toepasbaar. Er kunnen daardoor geen rechten onleent worden aan dit artikel voor andere kalenderjaren. Jij bent als ondernemer altijd zelf verantwoordelijk om te controleren of een belastingregel nog van toepassing is en/of verandert is of niet.

Boek een Profit Boost Call

 

Heb je vragen over jouw bedrijf, de online administratie, belastingzaken of het ondernemersschap in het algmeen? 

Stel je vragen tijdens een Profit Boost Call.

1-op-1 al jouw vragen stellen en antwoord krijgen van een deskundige zonder dat je vast zit aan een boekhouder of een administratiekantoor.

Ik ben Bianca van der Zwet, Profit First Professional, jouw externe CFO of cijfer-partner.

Ik help je graag met het bereiken van jouw doelen zoals meer winst, meer rust, een stabieler inkomen en meer automatiseren. Dit kan via mijn groepsprogramma ‘Groeien met Winst’, 1-op-1 trajecten op maat of een VIP dag (maatwerk).

Bianca van der Zwet werkt met ondernemers aan het vergroten van de winst en het versimpelen van het bedrijf o.a. door het gebruik van de Profit First Methode
0